Sprawozdanie z PO PŻ - Podprogram 2019



 
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Podprogram 2019
 
Sprawozdanie

 
Od miesiąca stycznia 2020 roku do lipca 2020 roku Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w  Jeżewie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 realizowany w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) Podprogram 2019.
 
W ramach Podprogramu 2019 pomocy udzielono 277 rodzinom, łącznie skorzystało 760 osób, w tym:
- 393 kobiety, 367 mężczyzn;
- 264 dzieci do lat 15, 63 osoby powyżej 65 lat, pozostała grupa osób - 433,
- 165 osób niepełnosprawnych, 37 osób bezrobotnych, pozostała grupa osób - 558

W całym Podprogramie 2019  wydano 5.081 paczek żywnościowych, w skład których wchodziły poniższe artykuły:


1) Artykuły skrobiowe:  
-       makaron jajeczny 3.920,00 kg,
-       makaron kukurydziany bezglutenowy 1.120,00 kg,
-       ryż biały 2.400,00 kg,
-       herbatniki maślane 680,00 kg,
-       kasza gryczana 1296,00 kg,   
 
2) Artykuły mleczne:
-       mleko UHT 6.480,00 l,
-       ser podpuszczkowy dojrzewający 2.250,00 kg,
 
3) Artykuły warzywne i owocowe:
-       groszek z marchewką 3.000,00 kg,
-       fasola biała 2.400,00 kg,
-       koncentrat pomidorowy 1.024,00 kg,
-       buraczki wiórki 840,00 kg,
-       powidła śliwkowe 1.872,00 kg,
-       sok jabłkowy klarowany 3.600,00 l,
 
4) Artykuły mięsne:
-       filet z makreli w oleju 1.468,80 kg,
-       szynka drobiowa 2.592,00 kg,
-       pasztet wieprzowy 499,20 kg.
 
5) Cukier:
-       cukier biały 3.600,00 kg,
 
6) Tłuszcze:
-       olej rzepakowy 3.240,00 l.
 
7) Dania gotowe:
-       gołąbki w sosie pomidorowym 1.468,80 kg.
 
Łącznie wydano 43.750,80 kg  artykułów żywnościowych o wartości 205.207,19 złotych

 
W ramach Podprogramu 2019 w miesiącu grudniu 2019r. przeprowadzono działania towarzyszące:
- kwalifikowane -Warsztaty edukacji ekonomicznej pn. „Sposoby na domowy budżet ”, w których uczestniczyło 128 osób
- niekwalifikowane -wydano 128 osobom książeczki kucharskie pt. „Proste przepisy z wykorzystaniem żywności FEAD”.
 

metryczka


Wytworzył: Elżbieta Opolska (2 października 2020)
Opublikował: Emil Brzozowski (2 października 2020, 13:05:47)

Ostatnia zmiana: Emil Brzozowski (25 listopada 2020, 13:45:35)
Zmieniono: korekta stylistyczna

rejestr zmian tej informacji »


Liczba odsłon: 397